Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DIRE STRAITS ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ MONEY FOR NOTHING

Μετά από 25 χρόνια, ο Καναδικός νόμος της λογοκρισίας (censorship) απο το Canadian Broadcast Standards Council, απαγόρευσε την ακρόαση από όλα τα μέσα, το πολυβραβευμένο τραγούδι "Money for Nothing" των Dire Staits επειδή περιέχει την λέξη Faggot:

"The little faggot with the earring and the makeup
Yeah buddy, that's his own hair
That little faggot got his own jet airplane
That little faggot he's a millionaire" και που σε μετάφραση σημαίνει:
"Η μικρή αδερφή με το σκουλαρίκι και το μακιγιάζ
Ναι φίλε, αυτά τα μαλλιά είναι δικά του
Αυτή η μικρή αδερφή απέκτησε το δικό του Jet
Αυτή η μικρή αδερφή, είναι ένας εκατομμυριούχος"

Το βρήκε προσβλητικό για τους gay κάποιος ακροατής πέρυσι κ' έκανε παράπονα στο ράδιο που στη ουσία η λέξη "faggot" χρησιμοποιείται αλληγορικά για τους 'Ροκάδες' της δεκαετίας του 80 και όχι τους καθ' εαυτού gayΝομίζω ότι και οι gay το ξέρουν, και το ήξεραν πάντα, και δεν τους πείραζε... αλλά πειράχτηκε κάποιος κοντόμυαλος προσπαθώντας να κάνει τον έξυπνο, και τα κατάφερε μια χαρά.


Και άντε εννοούσε τους gay. Δεν ξέρουν αν είναι αδερφές η όχι; Τελικά, είναι οι άλλοι ρατσιστές αν θεωρούν κάποιον πως είναι ομοφυλόφιλος όταν όντως είναι; η έχει πρόβλημα ο ομοφυλόφιλος, επειδή το ξέρουν το τι είναι και οι άλλοι;
Γιατί τότε,δεν μιλάμε για ρατσισμό, αλλά για κόμπλεξ.

Δεν με ενοχλεί εμένα αν είναι κάποιος ομοφυλόφιλος. Γιατί να ενοχλεί αυτόν το ότι είναι; Τότε ας πάψει να είναι κάτι που τον ενοχλεί, η ας αποδεχτεί την διαφορετικότητά του, δίχως να βλέπει γύρω του εχθρούς και φαντάσματα. Γιατί από ότι βλέπω, την σήμερον, που κανένας δεν νοιάζεται για κανέναν, και η αδιαφορία για τον πλησίον έφτασε στο ζενίθ της, ο μοναδικός εχθρός του κάθε ανθρώπου, είναι ο εαυτός του.

Αυτό που βγαίνει όμως ως μήνυμα από όλα αυτά τα απαγορευτικά, τα τελευταία χρόνια, είναι η καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου.
Το περιβόητο "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να μπορείς να το λες" έχει πλέον καταργηθεί.Σήμερα ισχύει το, "Αν διαφωνώ ή δεν μου αρέσει αυτό που λες, θα κάνω τα πάντα να μην έχεις το δικαίωμα να το ξαναπείς, κι όχι μόνο εσύ, μα και κανένας άλλος".

Και αναρωτιέμαι μετά από όλα αυτά ξανά, για άλλη μια φορά, αν το συγκρότημα το αποτελούσαν gay, λεσβίες η έγχρωμοι καλλιτέχνες, θα πείραζε κανέναν το τραγούδι; Θα απαγόρευαν το τραγούδι τους; Θα το θεωρούσαν ρατσιστικό;
Αποκλείεται, εγώ σας το λέω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου