Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ένα εξοργιστικό γεγονός στη Λάρισα που ευτυχώς είχε και αντίποδα...


Ένα άκρως ρατσιστικό γεγονός απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες εκτυλίχθηκε σε στη Λάρισα την 25η Μαρτίου. Οι δάσκαλοι ενός σχολείου δεν άφησαν ένα παιδί να παρελάσει επειδή είχε σύνδρομο Down.
Από την άλλη, την ίδια στιγμή, σε ένα κοντινό σχολείο σε μια παρόμοια περίπτωση, ο δάσκαλος αποφάσισε να κρατήσει από το χέρι το παιδί που πάσχει από σύνδρομο Asperger και να παρελάσει μαζί του.
Ο δάσκαλος στο 33ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας παρέλασε μαζί με τον μαθητή που ήθελε τόσο πολύ να πάρει μέρος στο γεγονός κάνοντάς τον έτσι να νιώσει ίσος σε τα υπόλοιπα παιδιά.
«Ήταν δικαίωση για όλους μας η εικόνα του συναδέλφου μας που παρέλασε μαζί με τους μαθητές του, κρατώντας σφιχτά το χέρι του συγκεκριμένου μαθητή, ο οποίος το είχε ανάγκη λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Δικαίωση για όλους τους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα του και το δικαίωμα του παιδιού να παρελάσει, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και την επιθυμία του να ζήσει ισότιμα τη σχολική ζωή.
Δικαίωση για το γυμναστή του σχολείου, ο οποίος ενθάρρυνε το μαθητή και οργάνωσε τη διάταξη των παιδιών που συμμετείχαν στην παρέλαση, ώστε αυτά μαζί με το δάσκαλο της τάξης να είναι περήφανοι συμπαραστάτες του», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δάσκαλοι του σχολείου.
«Άλλωστε ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτηση του μαθητή, όταν κοιτώντας κατάματα το δάσκαλό του, τον ρώτησε "να κάνω καλή παρέλαση κύριε;», ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου.
Δυστυχώς όμως δεν συνέβη παντού το ίδιο και σε ένα άλλο σχολείο της πόλης, στο 25ο Δημοτικό, όπου οι δάσκαλοι αρνήθηκαν σε ένα παιδί με σύνδρομο Down να παρελάσει.
Ο διευθυντής και ο γυμναστής του σχολείου αποφάσισαν το παιδί να μην συμμετάσχει και δεν άλλαξαν γνώμη ούτε όταν το παιδί έβαλε τα κλάματα. Ζήτησαν μάλιστα χαρτί από γιατρό ότι τα παιδί δεν μπορεί να προχωρήσει σε ευθεία! Οι γονείς εξήγησαν στους εκπαιδευτικούς πως αφού ο γυμναστής θα είναι δίπλα στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως και πάλι δεν άλλαξαν γνώμη. Η επίσημη δικαιολογία τους πάντως ήταν ότι: «Η συγκίνηση που θα παρελάσει θα είναι μεγάλη, γι' αυτό και δεν είναι σωστό να λάβει μέρος».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου